Τηλ.: 210 9210030

Κάτοικοι εξωτερικού

Hφορολόγηση των κατοίκων εξωτερικού που έχουν οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα αποτελούσε πάντα ένα ιδιαίτερο κομμάτι της φορολογικής νομοθεσίας. Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στην επικαιρότητα περισσότερο από ποτέ. Το Γραφείο Καράμπελα έχει πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα κατοίκων εξωτερικού και μπορεί να σας κατευθύνει και να σας υποδείξει την πλέον κατάλληλη λύση για την περίπτωση σας.

Τους τελευταίους μήνες με την έναρξη ισχύς του 4172/2013 αλλά και με την δημοσίευση διευκρινιστικών και κατευθυντήριων εγκυκλίων από το υπουργείο Οικονομικών, έχει αλλάξει ο τρόπος που οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν τους κατοίκους εξωτερικού. Πλέον δεν αρκεί η προσκόμιση πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας για τον χαρακτηρισμό ενός φορολογούμενου ως κάτοικου εξωτερικού αλλά έχουν προστεθεί σύνθετα κριτήρια τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στις ελληνικές φορολογικές αρχές να θεωρήσουν Έλληνα φορολογούμενο (και να φορολογήσουν για το παγκόσμιο εισόδημα κατά συνέπεια) ακόμα και άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό πάνω από 183 ημέρες, κριτήριο που αποτελεί βασική αρχή του ΟΟΣΑ.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα και μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που τυχαίνει να έχουν εισόδημα ή περιουσία στην Ελλάδα μπορεί εφ όσον θεωρηθούν από τις αρχές φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας να τους ζητηθεί να φορολογηθούν στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους και να είναι αντιμέτωποι – ακόμα και αναδρομικά- με σημαντικά πρόστιμα.

O ρόλος του γραφείου μας

Επειδή κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή το πρώτο πράγμα που συστήνουμε σε μελλοντικούς πελάτες μας είναι μια επίσκεψη στο γραφείο μας για να αναλύσουμε τα δεδομένα της δικής τους υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση, το Γραφείο Καράμπελα , αναλαμβάνει πλήρως την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων που προκύπτουν για τη φορολόγηση φυσικών αλλά και νομικών προσώπων, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να αποβάλετε το άγχος αυτό. Για το σκοπό αυτό και την δική σας καλύτερη εξυπηρέτηση, από το 2013 έχουμε εισάγει μια νέα υπηρεσία, την Vip Tax Card Kατοικων εξωτερικού, η οποία απευθύνεται σε φορολογικούς κάτοικους εξωτερικού και σε Έλληνες φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα σε χώρες του εξωτερικού και ζητούν εξειδικευμένη υποστήριξη από στελέχη με εμπειρία στο πλαίσιο των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης καθώς και γενικότερα για το νέο νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στον τομέα αυτό.

Φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα

Η ύπαρξη οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου στην χώρα, όπως ένα… ξεχασμένο οικόπεδο που ίσως δεν έχετε δει ποτέ, είναι αρκετή για να αποκτήσετε σχέσεις με το Δημόσιο. Οι υποχρεώσεις που μπορεί να έχετε στην Ελλάδα διακρίνονται από το είδος της περιουσίας σας (ακίνητη, εισοδήματα) και διαχωρίζονται σε τακτικές και έκτακτες:

  • Δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ετησίως)
  • Δήλωση φόρου εισοδήματος (ετησίως)
  • Ε9 (σε περιπτώσεις μεταβολής οποιουδήποτε στοιχείου)
  • Ε2 (σε περιπτώσεις μεταβίβασης ή όταν προκύπτει έστω και χαμηλό εισόδημα από το ακίνητο)
  • Δήλωση κληρονομιάς – μεταβίβασης ακινήτου

Κάθε φορά που προκύπτει πρόβλημα, είμαστε εκεί να δώσουμε έγκυρη λύση

...καθώς τα λάθη πληρώνονται ακριβά!

Διεύθυνση

Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα (Μετρό "Συγγρού Φίξ")

Επικοινωνία

210 92 100 30
info@taxnet.gr

Ακολουθήστε μας
Design by: Johnny K. Studio