Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Ποια είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

Από τις 13 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν με δικά τους έξοδα ένα ή δύο rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Η τιμή του rapid test έχει οριστεί στα 10 ευρώ, πλέον σε δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί.

Η υποχρέωση για δύο εργαστηριακά test την εβδομάδα ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και καθηγητές και εργαζόμενους στα ΑΕΙ και τους φοιτητές, καθώς και για τους εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση και τηλεοπτικές παραγωγές.

Υποχρέωση διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικών επιχειρήσεων  που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες , με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου ή rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Υποχρεωτικά σε αναστολή εργασίας, αλλά και πρόστιμα

Οσοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν υποβληθούν στα υποχρεωτικά rapid test ή δεν τα δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη, τίθενται σε αναστολή εργασίας, δηλαδή, δεν πληρώνονται, ενώ χάνουν για όσο διάστημα είναι σε αναστολή και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των self test και της αντίστοιχης δήλωσης στο Εργάνη.
Τα πρόστιμα για τους εργοδότες για τη μη τήρηση της υποχρέωσης των test είναι από 300 – 1.500 ευρώ, ενώ για τον εργαζόμενο η μη δήλωση του test σημαίνει πρόστιμο 300 ευρώ.

Εστίαση 
Επίσης, όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, δεν μπορούν να κάθονται στους εσωτερικούς χώρους καταστήματα εστίασης ,καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κλαμπ, ενώ, για την πρόσβασή τους σε γυμναστήριαθέατρα και κινηματογραφικές αίθουσες θα απαιτείται αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Μέτρα προστασίας 

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.
Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται στο 20%.
Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.
Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρούμενης της απόστασης του 1,5 μέτρου και με τη συμμετοχή έως 7 ατόμων.espa