Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Τι αλλάζει για τα rapid-test εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

 

Από τη Δευτέρα 7/2/2022,  πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί και έχουν παρέλθει τουλάχιστον 7 μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή 3 μήνες στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων,  εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Όσοι δεν έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση, έχουν την υποχρέωση να υποβληθούν σε rapid-test 2 φορές την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση, με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους. Η υποχρέωση αίρεται άμεσα από την ημέρα διενέργειας της αναμνηστικής δόσης.

Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid-test οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και το αποδεικνύουν με την επίδειξη Πιστοποιητικού Νόσησης.

Το Πιστοποιητικό Νόσησης εκδίδεται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση rapid-test. Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από τον θετικό έλεγχο.

Στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από την υποχρέωση, υποβάλλοντας «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVΙD-19». Στην συνέχεια εκδίδεται από ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ο τελικός κατάλογος των παραβατών.

Η Υπεύθυνη Δήλωση που προαναφέρθηκε υποβάλλεται για τις δυο πρώτες εβδομάδες δηλαδή από 7/2/2022 (ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων ρυθμίσεων περί αναμνηστικής δόσης) έως την 20/2/2022, το χρονικό διάστημα από 22 έως 25 Φεβρουαρίου 2022. Στη συνέχεια θα υποβάλλεται κάθε εβδομάδα από Τρίτη έως Παρασκευή για την εβδομάδα αναφοράς που προηγήθηκε.espa