Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Νέα νομολογία για τις απολύσεις

 

Με απόφασή του ο Άρειος Πάγος( 1387/2022) ανοίγει το δρόμο στους εργοδότες να κάνουν απολύσεις για λόγους που αφορούν οικονομοτεχνικούς λόγους, χωρίς να θεωρούνται καταχρηστικές και άρα παράνομες σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αρνηθεί αντιπρόταση για μείωση ωραρίου-μισθού ή/και απασχόληση σε κατώτερη εκείνης που ήδη κατέχει θέση.

Αυτό που κρίνεται από τα δικαστήρια είναι να συντρέχουν όντως οι οικονομικοί ή άλλοι λόγοι που αφορούν τη γενικότερη λειτουργία της επιχείρησης και να μην υπάρχει προσωπικό κίνητρο εναντίον του εργαζόμενου.

Τα σημαντικότερα σημεία της απόφασης είναι :

– Η έννομη τάξη δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα του εργαζόμενου στη θέση εργασίας με την έννοια της απόλυτης προστασίας του δικαιώματος από την απόλυση και ανεξαρτήτως των συνθηκών στις οποίες η επιχείρηση που εργάζεται δραστηροποιείται.

– Ο εργοδότης, κατά συνέπεια, μπορεί να ασκήσει το διευθυντικό του δικαίωμα και να προβεί σε απόλυση εργαζόμενου λόγω οικονομικών λόγων σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν δεχτεί να γίνει τροποποίηση της καταγγελίας και να αλλάξουν οι όροι της σύμβασης του.

– Εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι υπάρχουν οικονομοτεχνικοί λόγοι και ο εργοδότης δεν έχει κίνητρο εναντίον του εργαζόμενου, η επιλογή του μέτρου ανήκει μόνο σε αυτόν που έχει επιχειρηματικό κίνδυνο. Το δικαστήριο που ελέγχει την καταγγελία δεν μπορεί να υποδείξει το μέτρο που ο εργαζόμενος προτιμά και δεν μπορεί να την αναγνωρίσει καταχρηστική επειδή ο εργοδότης δεν επέλεξε το μέτρο που προτιμά ο εργαζόμενος.espa