Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Νέα παράταση υγειονομικών μέτρων έως 4/10/2021 – Ποιες οι νέες αλλαγές;

 

Τα νέα μέτρα ισχύουν από τις 6:00 π.μ. της 27 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι 6:00 π.μ. της 4 Οκτωβρίου 2021.

Οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν με δικά τους έξοδα ένα ή δύο rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», όπως ίσχυε σύμφωνα με τις προηγούμενες διατάξεις. Η τιμή του rapid test  παραμένει στα 10 ευρώ και η διεξαγωγή του σε δημόσιες δομές αφορά μόνο εμβολιασμένους και συμπτωματικούς.

Η υποχρέωση για δύο εργαστηριακά test την εβδομάδα συνεχίζει να ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και καθηγητές, εργαζόμενους σε ΑΕΙ και φοιτητές, για τους εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές, και επιπλέον από 27/09/21 η υποχρέωση αφορά και τους εργαζομένους στις μεταφορές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, τους δικαστικούς υπαλλήλους και άλλους εργαζομένους σε δικαστήρια, εισαγγελίες, στρατιωτικά δικαστήρια, την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία και τα πάσης φύσεως κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η είσοδος των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test 48 ωρών.

Η υποχρέωση για διενέργεια διαγωνιστικού test μία φορά την εβδομάδα ισχύει για εργαζομένους που είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω. Ο έλεγχος γίνεται με την μέθοδο μοριακού test (PCR) ή rapid test σε ιδιωτική κλινική ή φαρμακείο ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Ιατρεία

Πλέον οι εμβολιασμένοι μπορούν να προσέρχονται χωρίς rapid test 48 ωρών, παρά μόνο με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους. Οι συνοδοί – όταν είναι απαραίτητοι- και οι ανεμβολίαστοι ασθενείς πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid test 48 ωρών. Για την επίσκεψη παιδιών προσχολικής ηλικίας στα Ιατρεία επιδεικνύεται το self test 48 ωρών που έχει ήδη διεξαχθεί για την παρουσία τους στο σχολείο.

Συνεχίζουν να ισχύουν τα παρακάτω ως είχαν:

Υποχρεωτικά σε αναστολή εργασίας, αλλά και πρόστιμα

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που δεν έχουν υποβληθεί στα υποχρεωτικά rapid test ή δεν τα δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη, τίθενται σε αναστολή εργασίας, δηλαδή, δεν πληρώνονται, ενώ χάνουν για όσο διάστημα είναι σε αναστολή και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των rapid test και της αντίστοιχης δήλωσης στο Εργάνη.

Τα πρόστιμα για τους εργοδότες για τη μη τήρηση της υποχρέωσης των test είναι από 300 – 1.500 ευρώ, ενώ για τον εργαζόμενο η μη δήλωση του test σημαίνει πρόστιμο 300 ευρώ.

Η μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας ή της αναστολής προσέλευσης κοινού για τις επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα που τελούν υπό αναστολή λειτουργίας τιμωρείται με πρόστιμο 3.000-5.000 ευρώ.

Εστίαση/Γυμναστήρια/Θέατρα-Κινηματογράφοι

Απαραίτητη για την είσοδο σε κλειστό χώρο η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού rapid test για τα γυμναστήρια, θέατρα και τους κινηματογράφους. Στην εστίαση το όριο ατόμων ανά τραπέζι παραμένει στα 10 άτομα και η πληρότητα δεν πρέπει να ξεπερνά το 85%.

Μεταφορές

Για ταξίδι με οποιοδήποτε από τα παρακάτω μέσα: αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, λεωφορείο που εκτελούν υπεραστικά δρομολόγια, ΤΑΞΙ ή επιβατηγά Ειδικής Μίσθωσης, εφόσον εκτελούν διαδρομές εκτός των ορίων της  Περιφερειακής Ενότητας όπου έχουν την έδρα τους, πρέπει να επιδεικνύεται:

– πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης

– αρνητικό rapid test ή μοριακό test, εάν οι επιβάτες δεν είναι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, το οποίο έχει διεξαχθεί με δική τους δαπάνη

Άλλα μέτρα προστασίας

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.

Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις καθορίζεται από τον εργοδότη.

Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρούμενης της απόστασης του 1,5 μέτρου και με τη συμμετοχή έως 7 ατόμων.

 



espa