Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Χρέη πανδημίας: Ρύθμιση οφειλών σε έως και 72 δόσεις – Ποιους αφορά

Πάνω από 822.000 επιχειρήσεις, επιτηδευματίες αλλά και φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν από την πανδημία μπορούν πλέον να ρυθμίσουν οφειλές όπως

– ΦΠΑ,

-φόρο εισοδήματος,

– ΕΝΦΙΑ

-ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, από το Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021.

σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο αντί σε 24 άτοκες ή 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5% που ίσχυε έως τώρα. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά :

-134.455 νομικά πρόσωπα,

-392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και

-299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες

που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς την εφορία από την αρχή της πανδημίας δηλαδή από το Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021. Στους ωφελημένους θα περιληφθούν και όσοι πληττόμενοι έχουν χρέη και προς τα ασφαλιστικά ταμεία με το ποσό αυτό να εκτιμάται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Βασική προϋπόθεση, οι οφειλέτες να ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων. Δηλαδή να ανήκουν στην κατηγορία :

– Επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

-Εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID που έχουν υποβάλει

– Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, οι παραπάνω οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. των 100 ή 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου. Όσον αφορά τις δόσεις που χάθηκαν, αυτές θα μεταφερθούν  στο τέλος της ρύθμισης.

 espa