Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

COVID-19: Αλλαγή χρονικής ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης – Ποια είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν μέχρι 20/12

 

Νέα παράταση για τα υγειονομικά μέτρα προστασίας από την διασπορά του COVID-19 από 13 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 6:00 π.μ. μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 6:00 π.μ.. Αλλάζει επισήμως η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες, στους 3 μήνες (90 μέρες από το πρώτο θετικό PCR test). Η έκδοση του γίνεται 30 μέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Από την ημέρα λήξης ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης μέχρι τον εμβολιασμό των πολιτών θα ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

Όσοι πολίτες άνω των 60 δεν έχουν εμβολιαστεί (με τουλάχιστον μία δόση) μέχρι 16 Ιανουαρίου 2022 θα καταβάλουν πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Το μέτρο αυτό θα ισχύει και για όσους πολίτες θα γίνουν 60 ετών από την 01/01/22 και μετά. Επίσης, από 13/12 όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση και έχουν περάσει 7 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολίου, θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Τα πιστοποιητικά νόσησης δεν θα ισχύουν και θα ισχύουν για αυτούς όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

Τα πιστοποιητικά νόσησης με ημερομηνίες έκδοσης 13/06-31/10/21 είτε μετά από θετικό έλεγχο PCR είτε Rapid test παραμένουν σε ισχύ. Η ισχύς των πιστοποιητικών με ημερομηνία έκδοσης από 01/11-04/12/21,  είτε μετά από θετικό έλεγχο PCR, είτε μετά από Rapid test είναι 90 ημέρες.

Νέα μέτρα

Τι ισχύει:

-Για τα χιονοδρομικά κέντρα:

Από 11 Δεκεμβρίου 2021 οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι υπόλοιποι υπαίθριοι και εσωτερικοί χώροι εστίασης. Τα καταστήματα λιανικής πώλησης θα λειτουργούν όπως και το λιανεμπόριο. Τα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού των σχολών χιονοδρομίας λειτουργούν σύμφωνα με τους υγειονομικούς όρους του λιανεμπορίου, με την επιπρόσθετη υποχρέωση της απολύμανσης ρουχισμού, μάσκας σκι και κράνους σκι πριν από την κάθε νέα τους χρήση (ενοικίαση). Οι ξενώνες/ξενοδοχεία λειτουργούν σύμφωνα με τους υγειονομικούς όρους που ισχύον για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

-Για τους αναβατήρες:

Για αναβατήρες κλειστού τύπου, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα συνεχούς φυσικού αερισμού, δεν υφίσταται κανένας περιορισμός, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιβαίνοντες φορούν μάσκα και πραγματοποιείται συνεχής φυσικός αερισμός.

-Για τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα:

Η είσοδος των επισκεπτών γίνεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης :

-πιστοποιητικού εμβολιασμού

-πιστοποιητικού νόσησης

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Επιπρόσθετα, πρέπει να έχουν οριστεί διαφορετικά σημεία εισόδου και εξόδου, με ειδική περίφραξη του χώρου, ώστε η είσοδος να πραγματοποιείται μόνο από εκεί. Οι μάσκες πρέπει να διατίθενται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες καθώς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους και πρέπει σε όλους τους χώρους να υπάρχουν αντισηπτικά.espa