Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

COVID-19: Πότε εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης – Τι ισχύει για τις αναρρωτικές άδειες

 

Οι παρακάτω αλλαγές που αφορούν τα πιστοποιητικά νόσησης και τις αναρρωτικές άδειες ισχύουν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 6:00 π.μ.

Έλεγχοι και πιστοποιητικά νόσησης Covid-19

Σύμφωνα με τις ήδη ισχύουσες διατάξεις το PCR test πρέπει να διενεργείται μέσα στις τελευταίες 72 ώρες πριν από το γεγονός που απαιτεί την επίδειξη της βεβαίωσης του, το rapid test πρέπει να διενεργείται μέσα σε 48 ώρες και το self test έως και 24 ώρες πριν από το γεγονός. Οι παραπάνω βεβαιώσεις εκδίδονται από δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια και πρέπει να περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο του προσώπου όπως αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Τα αποτελέσματα του self test πρέπει να δηλώνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, είτε στην ειδική πλατφόρμα edupass.gov.gr ,είτε μέσω της ηλεκτρονικής σχολικής κάρτας για COVID-19.

Η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης γίνεται 14 μέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, με PCR test για τους ανεμβολίαστους πολίτες και με Rapid test για τους εμβολιασμένους.

Χρονική ισχύς πιστοποιητικών νόσησης

Τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν:

-από 05/07-31/10/21 έχουν διάρκεια 180 ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο (όχι πέραν τις 31/01/22)

-από 01/11-04/12-21  και έπειτα έχουν διάρκεια 90 ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο

Εάν πραγματοποιηθεί έλεγχος με PCR test μετά από 90 +1 ημέρες και το αποτέλεσμα είναι θετικό δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης.

Τα πιστοποιητικά νόσησης εκδίδονται ηλεκτρονικά μέσω www.gov.gr ή μέσω της ειδικής εφαρμογής και είναι απαραίτητα για τον έλεγχο, επιδεικνύοντας παράλληλα ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας. Για κατοίκους εξωτερικού και εκτός Ε.Ε. ο έλεγχος γίνεται με τα πιστοποιητικά σε έντυπη μορφή, επιδεικνύοντας παράλληλα ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας (διαβατήριο).

COVID-19 και αναρρωτική άδεια

Για να δοθεί αναρρωτική άδεια σε έναν εργαζόμενο που νοσεί από COVID-19 -ανεξαρτήτως κατάστασης εμβολιασμού- αρκεί να επιδείξει την βεβαίωση θετικού ελέγχου rapid test στον εργοδότη.

 

 

 espa