Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

e-ΕΦΚΑ: Διαδικασία αίτησης χορήγησης ειδικής άδειας ασθενείας λόγω COVID-19

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, από 8/3/2022 η αίτηση χορήγησης της ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από COVID-19 για το διάστημα από 24/1/2022 έως 15/4/2022 θα υποβάλλεται από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στο www.efka.gov.gr/el/epidoma. Η αίτηση γίνεται με απόδειξη θετικού διαγνωστικού test με την ημερομηνία έναρξης νόσησης, η οποία αντλείται από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19 με βάση τον ΑΜΚΑ ή τον Π.Α.Α.Υ.Π.Α. χωρίς να απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας υποβάλλεται στην παραπάνω ηλεκτρονική υπηρεσία, αφού προηγουμένως ο/η ασφαλισμένος/η κάνει είσοδο με τους κωδικούς taxisnet και στη συνέχεια επικαιροποιήσει τα στοιχεία του.

Ο εργοδότης ενημερώνεται από το e-ΕΦΚΑ αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα, να εισέλθει εντός 15 ημερών στο www.efka.gov.gr/el/epidoma προκειμένου να συμπληρώσει την βεβαίωση της 5μερης αποχής από την εργασία και επιπρόσθετα να επιβεβαιώσει την μη παροχή τηλεργασίας.

Σε περίπτωση χρήσης της 5μερης ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από COVID-19, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα του εργαζόμενου, χωρίς να ισχύουν οι χρονικές και λοιπές προϋποθέσεις του ασφαλιστικού φορέα που υπάγεται ο εργαζόμενος για παροχές ασθένειας.

Το αίτημα για χορήγηση του επιδόματος της ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από COVID-19 υποβάλλεται από τον/την ασφαλισμένο/η εντός 8 μηνών από την ημερομηνία νόσησης.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να δουν τις αναλυτικές οδηγίες του e-ΕΦΚΑ για την αίτηση χορήγησης του επιδόματος ασθενείας εδώ.

Οι εργοδότες μπορούν να βρουν αναλυτικές οδηγίες χρήσης της ηλ. πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ εδώ.espa