Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Αναστολή επιταγών: Μέχρι τις 23 Μαρτίου οι δηλώσεις

 

Ξεκινούν από σήμερα οι δηλώσεις όσον αφορά την αναστολή των επιταγών, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Ως τις 23 Μαρτίου 2021, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δήλωσης από τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την αναστολή των επιταγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μέχρι και την παραπάνω ημερομηνία δεν θα επιτρέπεται η εμφάνιση, πληρωμή ή σφράγιση των αξιογράφων, των οποίων:

α. τα ΑΦΜ εμπίπτουν στους προστατευόμενους ΚΑΔ, με βάση τα διαβιβασθέντα στις Τράπεζες αρχεία της ΑΑΔΕ, και

β. επιθυμούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης του Νόμου 4781/2021, τα πιστωτικά ιδρύματα θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και γνωστοποιήσεις εντός της προθεσμίας  σχετικά με την διαδικασία υποβολής σχετικής δήλωσης.

Ως εκ τούτου, από τις 16 Μαρτίου (ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων) έως και τις 23, δεν θα λαμβάνεται υπόψη, δηλαδή αναστέλλεται ο χρόνος για την εμφάνιση, πληρωμή, σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων. Μετά το πέρας της προθεσμίας (23.3.2021) δεν θα είναι δυνατή η υποβολή οποιαδήποτε δήλωσης. Όμως, από τις 24 Μαρτίου και μετά, τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η δήλωση, θα εμφανίζονται, πληρώνονται, σφραγίζονται κανονικά.

Παράλληλα, εφόσον οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων, ακόμα και αν εμπίπτουν στους ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων, επιθυμούν να πληρώσουν νωρίτερα τα παραπάνω αξιόγραφα ,ακόμη και πριν από τις 23 Μαρτίου 2021, θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τους υπόχρεους προς πληρωμή αξιογράφων, των οποίων οι ΚΑΔ θα ενταχθεί εντός του Μαρτίου στην κατηγορία των πληττόμενων επιχειρήσεων, ισχύει η ίδια διαδικασία. Μάλιστα, η δήλωση θα υποβάλλεται εντός 6 εργασίμων ημερών από την επομένη της διαβίβασης των αρχείων της ΑΑΔΕ με τα ΑΦΜ των δικαιούχων πελατών στις Τράπεζες.espa