Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε ανηλίκους άνω των 12 ετών

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, από τη Δευτέρα 13/11/2023 θα γίνεται ταυτοποίηση σε περισσότερα από 350.000 τέκνα ηλικίας άνω των 12 ετών.

Συγκεκριμένα, για τα ανήλικα τέκνα που θα έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι και τις 31/12/2023, θα αποκτούν αυτόματα ΑΦΜ.

Η ταυτοποίηση θα γίνει με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2022 των γονέων τους και τα στοιχεία ΑΜΚΑ που διαθέτει το κάθε παιδί, και η ενημέρωση θα γίνεται ως εξής:

-Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με την προϋπόθεση να έχει δηλωθεί στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή «Μητρώο & Επικοινωνία/Στοιχεία Επικοινωνίας».

-Μέσω ανάρτησης προσωπικού μηνύματος στον κάθε γονέα στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή «Μητρώο & Επικοινωνία/Τα Μηνύματά μου».

-Τα στοιχεία ΑΦΜ ενός ανήλικου τέκνου θα εμφανίζονται και στην εικόνα μητρώου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή «Μητρώο & Επικοινωνία/Στοιχεία Φυσικού Προσώπου».

Η διαδικασία θα γίνεται πλέον πιο άμεσα και δε θα χρειάζεται η επίσκεψη στην εφορία για την κατάθεση δικαιολογητικών και την υποβολή χειρόγραφης αίτησης χορήγησης ΑΦΜ από τους γονείς στο ανήλικο τέκνο τους.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης για κάθε παιδί.

 

 espa