Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

e-ΕΦΚΑ: Επέκταση ασφαλιστικής ικανότητας Μη Μισθωτών

 

Με ανακοίνωσή του ο e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν ακόμα ρυθμίσει τις οφειλές τους και δεν έχουν ανανεώσει την ασφαλιστική τους ικανότητα για το 2023, να το κάνουν έως τις 31 Μαΐου.

Σε αντίθεση με όσα ίσχυαν παλαιότερα για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας με την προϋπόθεση ήταν να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από πέρυσι κατ’ εξαίρεση ισχύει ειδική ρύθμιση που ανανεώθηκε φέτος. Σύμφωνα με την ρύθμιση αυτή χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα στους μη μισθωτούς έως τις 31 Μαΐου 2023, ανεξάρτητα αν υπάρχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι μη μισθωτοί καλούνται επίσης να καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το έτος 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει ώστε να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024. Προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική ικανότητα ενός μη μισθωτού θα πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές του κλάδου υγείας για έναν χρόνο (αναδρομικά για το έτος 2022) ακόμα και αν υπάρχουν άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Από την 1η Ιουνίου 2023 όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν πως δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα παρά το γεγονός πως έχουν αποπληρώσει τις εισφορές τους εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών» και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τέλος, όσον αφορά στην ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους, αυτή έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.espa