Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Καύσωνας : Υποχρεώσεις Εργοδοτών

 

Καύσωνας : Υποχρεώσεις Εργοδοτών

Αναλύονται παρακάτω τα υποχρεωτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν  από τους εργοδότες για την καταπολέμηση του καύσωνα κατά την ώρα εργασίας, σύμφωνα με εγκύκλιους του Υπουργείου Εργασίας.

1.Υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες

Για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες,  σύμφωνα με τα ισχύοντα δελτία καιρικών φαινομένων απορρέει η υποχρέωση  παύσης εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00′-17.00′ για τις ημέρες που έχουν οριστεί ως επικίνδυνες καιρικά και πιο συγκεκριμένα για τις παραπάνω εργασίες :

-χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά εργασίες σε οικοδομικά έργα, εργοτάξια

-διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery)

*Παρέχεται ωστόσο η  δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης εκτός των δίκυκλων με την προϋπόθεση να  διαθέτουν κλιματισμό.

2. Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Συνίσταται οι επιχειρήσεις να μεριμνήσουν ιδίως για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και εφόσον η φύση της εργασίας τους παρέχει την δυνατότητα της εξ αποστάσεως εργασίας να εφαρμοστεί το σύστημα της τηλεργασίας.

3. Έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας

Για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ αλλαγές περί του χρόνου εργασίας.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.espa