Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Ηλεκτρονικά η έκδοση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας μέσω gov.gr

 

Δημιουργήθηκε μέσω του gov.gr εφαρμογή για την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης για την έκδοση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας για όσους πολίτες έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα και επιθυμούν να λάβουν την βεβαίωση αυτή. Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη είτε απευθείας στο gov.gr, είτε στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Διεύθυνση κατοικίας και επικοινωνίας».

Πρόσβαση και χρήση εφαρμογής από τους πολίτες:

-Εισέρχεστε στο gov.gr και συνδέεστε με τους προσωπικούς κωδικούς σας Taxisnet

-Επισυνάπτετε αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του τελευταίου οικονομικού έτους. Εάν δεν αποδεικνύεται η διεύθυνση της κατοικίας σας από το Ε1, πρέπει να επισυναφθεί κάθε άλλο αποδεικτικό, όπως π.χ. κάποιος πρόσφατος λογαριασμός ΔΕΚΟ

Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης των εγγράφων, ο αιτών υποβάλλει οριστικά την αίτηση προς τον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του. Η αίτηση έχει α) μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR και β)εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έκδοση βεβαίωσης:

Μετά την υποβολή της αίτησης, αυτή αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του Δήμου που δηλώθηκε στην αίτηση, καθώς και αντίγραφό της αποθηκεύεται στην προσωπική θυρίδα του αιτούντος για έλεγχο και ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός 10 ημερών. Επίσης, οι πολίτες ενημερώνονται σχετικά με email στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση και με SMS στον αριθμό κινητού τηλεφώνου τους. Στην περίπτωση που παρέλθει το χρονικό διάστημα των 10 ημερών χωρίς απάντηση από τον Δήμο, οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν online την βεβαίωση μέσω του gov.gr. Η διάρκεια ισχύος της ηλεκτρονικής ή και της έγχαρτης βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας είναι τρεις (3) μήνες από την έκδοσή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν ο Δήμος μόνιμης κατοικίας σας δεν έχει ενταχθεί στο gov.gr, μπορείτε να εκδώσετε την βεβαίωση κλείνοντας ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive ώστε να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των ΚΕΠ. Ο αιτών δεν επιτρέπεται να υποβάλει άλλη αίτηση για την έκδοση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας στον ίδιο ή σε άλλο Δήμο, πριν από τη διεκπεραίωση της αρχικής αίτησης είτε έγχαρτα από τον Δήμο, είτε αυτόματα ηλεκτρονικά.espa