Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Μέτρα στήριξης πληγέντων από τις πλημμύρες

 

Λόγω της κακοκαιρίας ‘’Daniel’’ που χτύπησε την χώρα και κυρίως την Θεσσαλία, ανακοινώθηκαν μέτρα προστασίας για τις πληγείσες περιοχές με σκοπό την στήριξη των κατοίκων εκεί καθώς και των επιχειρήσεων τους.

Την Δευτέρα 11/9 άνοιξε η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις σημειώνοντας ότι, η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ ενώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.

Παράλληλα, σε 6.000 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δοθεί για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια, ενώ προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή να καλύψει το 80% της επισκευής ή της ανακατασκευής των κατοικιών αυτών.

Για όσους κατοίκους το σπίτι τους θεωρηθεί ‘’κίτρινο’’ ή ‘’κόκκινο’’ ανάλογα με της ζημιές που έχει υποστεί,  θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα είναι από 300 έως 500 ευρώ με σκοπό οι πληγέντες να μείνουν ή να συγκατοικήσουν με ένα άλλο πρόσωπο. Επίσης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης παρατείνονται για 3 μήνες.

Σε ότι αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, δίνεται αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου.

Στις επιχειρήσεις, προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο αυτό περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες. Επιπλέον, για τα επόμενα 3 έτη θα υπάρξει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων.

Τέλος, αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας, στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.