Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας από τον e-ΕΦΚΑ

 

Παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα από 1/3/2022 έως 28/2/2023 για τους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους, δηλαδή όσους είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης κατά το προηγούμενο έτος καθώς και για ορισμένες ειδικές κατηγορίες.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους που έχουν μη ρυθμισμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και δεν δικαιούνται ασφαλιστική ικανότητα, να μπορέσουν κατ’ εξαίρεση να την λάβουν για ένα έτος ανεξαρτήτως των οφειλών τους, εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022 αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα. Το ποσό αυτό υπολογίζεται στο 12πλάσιο της μηνιαίας ασφαλιστικής κατηγορίας για παροχές σε είδος και σε χρήμα, την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται κατ’ εξαίρεση και για μια μόνο φορά καθώς από 1/3/2023 θα εφαρμοστεί το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε και που προβλέπει την παροχή ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους μη μισθωτούς δεν οφείλουν ή σε εκείνους που έχουν ρυθμισμένες οφειλές.

Τονίζεται πως για τους μη μισθωτούς (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) που κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους στο ΚΕΑΟ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί οι καταβολές τους στο σύστημα και ως εκ τούτου δεν έχει αποδοθεί ψηφιακά η ασφαλιστική τους ικανότητα, μπορούν να επισκεφθούν τα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ προγραμματίζοντας ηλεκτρονικά ραντεβού και να αποκτήσουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

Παράλληλα, για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως 28/02/2023) η ασφαλιστική ικανότητα στα παρακάτω πρόσωπα και στα μέλη των οικογενειών τους:

1. Στα πρόσωπα που έλαβαν, για διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών ή 50 ημερών εντός του 2021, αποζημίωση ειδικού σκοπού κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης και σχετικών υπουργικών αποφάσεων (καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες κ.α.)

2. Στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999 (Α` 273).

3. Στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ που έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση από τις αρμόδιες επιτροπές οικονομικής αδυναμίας και για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται από την απόφαση αυτή.

4. Στους ανέργους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ ηλικίας άνω των 30 και έως 67 ετών, που διέκοψαν το επάγγελμά τους και έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 3845/2010 (Α` 65).

5. Στους πληγέντες από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

6. Σε ειδικές ομάδες ασφαλισμένων, που έχουν κάνει χρήση των ειδικών διατάξεων του ν. 4254/2014 (Α` 85).

7. Στα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ ως μισθωτοί-μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Α.Ε.

8. Στους εργαζομένους στην επιχείρηση «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος Α.Ε.», στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

9. Στους αναβάτες ιπποδρομιών, τους μαθητευόμενους αναβάτες και τους προπονητές δρομώνων ίππων.

Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται και να επιβεβαιώνουν ότι διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Ασφαλιστική Ικανότητα» (https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies).

Ομοίως, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας έμμεσου μέλους» μπορεί ο άμεσα ασφαλισμένος να προχωρήσει στην απογραφή και στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας των έμμεσων μελών του (https://www.efka.gov.gr/el/choregese-asphalistikes-ikanotetas-emmesoy-meloys-kai-apographe-sto-metroo-toy-e-ephka).