Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Προϋποθέσεις, δικαιούχοι και ποσά ενίσχυσης για το Market Pass

 

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για τις αιτήσεις του market pass. Οι αιτήσεις υποβάλλονται είτε ψηφιακά, είτε μέσω Κ.Ε.Π έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023. Οι δικαιούχοι που είχαν λάβει το market pass τους προηγουμένους μήνες δεν χρειάζεται να κάνουν ξανά αίτηση, αλλά μπορούν να την υποβάλλουν εκ νέου μέχρι 25 Σεπτεμβρίου σε περίπτωση που θέλουν να αλλάξουν το IBAN τους ή τον τρόπο πληρωμής.

 

Δικαιούχοι Market Pass

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που υπέβαλλαν εμπρόθεσμα δήλωση για το 2022 και το ετήσιο εισόδημα τους δεν ξεπερνά τα:

-16.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

-τα 24.000 ευρώ για έγγαμο ζευγάρι το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, εξαρτώμενο μέλος ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού

-24.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

 

Ακόμη, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και τα 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τις μονογονεϊκές οικογένειες.

 

Τρόπος πληρωμής Market Pass

Ο τρόπος πληρωμής μπορεί να γίνει:

-είτε με άυλη ψηφιακή κάρτα που αποθηκεύεται στο smartphone των δικαιούχων

-είτε μέσω καταβολής του ποσού απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Στην περίπτωση αυτή, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί.

 

Ποσά Market Pass

Η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10%  για μηνιαίες αγορές έως 1.000 ευρώ. Τα ποσά ξεκινούν  από 22 ευρώ ανά μήνα για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και προσαυξάνονται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Σημειώνεται ότι, το παραπάνω όριο αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από 6 εξαρτώμενα τέκνα.

 

Ημερομηνίες πληρωμής

Τα ποσά για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν στις:

-29 Σεπτέμβριου για όσες αιτήσεις υποβληθούν μέχρι 25 Σεπτέμβριου και για όσους είχαν λάβει το market pass τους προηγουμένους μήνες και είναι πάλι δικαιούχοι. Βασική προϋπόθεση, η φορολογική τους δήλωση να έχει εκκαθαριστεί έως 25 Σεπτεμβρίου.

-5 Νοέμβριου για όσες αιτήσεις υποβληθούν από 25 Σεπτέμβριου έως 31 Οκτωβρίου και για όσους δικαιούχους η φορολογική τους δήλωση εκκαθαριστεί μετά τις 25 Σεπτεμβρίου.

Λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες ίσως τα ποσά πιστωθούν στους λογαριασμούς τους 1-2 ημέρες αργότερα από τις παραπάνω ημερομηνίες.

 

Tags:


espa