Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Τι αλλάζει στις Φορολογικές Δηλώσεις 2023 σχετικά με την επιστροφή φόρου, τον συμψηφισμό οφειλών και το πρόστιμο εκπροθέσμου.

 

Επιστροφή φόρου δύο φορές τον μήνα από το τέλος Απριλίου υπόσχεται η ΑΑΔΕ. Επιπλέον θα γίνεται συμψηφισμός οφειλών του φόρου εισοδήματος με τυχόν επιστροφές έως τις 31/07/2023, ώστε αν το επιστρεφόμενο ποσό καλύπτει τον φόρο, να μη χάνει ο φορολογούμενος την έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση. Προκειμένου οι φορολογούμενοι να λάβουν την έκπτωση 3% του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά τον φόρο έως 31/07/2023. Διαφορετικά δίνεται η δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις από 31/07/2023-29/02/2024. 

Αναλυτικά ισχύουν τα παρακάτω: 

Σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές, οι επιστροφές φόρου θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος κάθε βδομάδα. 

Σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές αλλά έχουν φορολογικές, οι επιστροφές φόρου θα συμψηφίζονται το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, με αυτό να τίθεται σε ισχύ από το τέλος Απριλίου. 

Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023, θα συμψηφίζονται και με τις οφειλές ΕΝΦΙΑ, ή με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή. 

Επιπρόσθετα να σημειωθεί ότι όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα την φορολογική τους δήλωση, δεν θα επιβληθεί το πρόστιμο των 100€ με την προϋπόθεση ότι  ο φόρος που προκύπτει δεν υπερβαίνει το ύψος του προστίμου. espa