Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Τα νέα δεδομένα για τις δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού

 

Μια σημαντική αλλαγή, η οποία συνεπάγεται πρόσθετη γραφειοκρατία, φέρνουν οι φετινές δηλώσεις για τους κάτοικους εξωτερικού.
Αυτή είναι πως προυπόθεση για να μπορέσουν οι κάτοικοι εξωτερικού να προχωρήσουν στη συμπλήρωση του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι να συμπληρώσουν τη χώρα, την πλήρη διεύθυνση κατοικίας τους καθώς και το ΑΦΜ τους (αριθμός φορολογικής ταυτοποίησης) στην αλλοδαπή. Σύμφωνα με το υπουργείο ο λόγος που ζητούνται είναι για σκοπούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών. Μέχρι και την περυσινή χρονιά το μόνο στοιχείο που έπρεπε κάποιος κάτοικος εξωτερικού να επιβεβαιώσει ήταν η χώρα κατοικίας.

 

Τι συμπληρώνεται ως ΑΦΜ;

 

Πολλές χώρες δεν δίνουν υποχρεωτικά ΑΦΜ στους φορολογούμενους, σε αντίθεση π.χ. με την Ελλάδα ή δεν έχουν ΑΦΜ. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί κάτοικοι εξωτερικού μπορεί όντως στη χώρα κατοικίας τους να μην διαθέτουν αριθμό φορολογικής ταυτοποίησης όπως τον ορίζει το υπουργείο.
Οι παραπάνω φορολογούμενοι σύμφωνα με τις οδηγίες θα πρέπει να βάλουν τον αριθμό ταυτότητας ή τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή όποιον άλλον αριθμό ανάλογα χρησιμοποιούν οι φορολογικές αρχές αναλόγως με τα ισχύοντα σε κάθε χώρα . Σε περίπτωση που στη χώρα φορολογικής κατοικίας δεν υπάρχει υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ. το πεδίο καταχώρησης του θα πρέπει να παραμείνει κενό.

 

Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και τρόπος χειρισμού

 

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος, για ποιο λόγο κάνει τόσο εντύπωση του να ζητούνται τα παραπάνω στοιχεία από τη στιγμή που φαίνονται σχετικά απλά. Το πρόβλημα δημιουργείται καθώς πολλοί φορολογούμενοι έχοντας αφήσει πίσω τους την Ελλάδα και όντας κάτοικοι εξωτερικού ξεχνούν ότι έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν την ελληνική εφορία για κάθε αλλαγή χώρας κατοικίας που πραγματοποιούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν κάποιος πήγε π.χ. στην Ιταλία και δηλώθηκε κάτοικος εξωτερικού στην Ελλάδα, πρέπει να ενημερώσει την ελληνική εφορία αν μετακομίσει από την Ιταλία και πάει π.χ. στην Γαλλία να ζήσει.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος διαπιστώσει ότι η χώρα φορολογικής κατοικίας που αναγράφεται στο taxisnet δεν είναι η σωστή θα πρέπει να τροποποιήσει το σχετικό πεδίο από το μενού που εμφανίζεται και να επιλέξει τη χώρα κατοικίας του.

 

Μέχρι εδώ όλα καλά. Το θέμα είναι πως στη συνέχεια θα του εμφανιστεί το μήνυμα «Κατόπιν της υποβολής της δήλωσης, υποχρεούστε να προσέλθετε στη Δ.Ο.Υ. για επικαιροποίηση των Στοιχείων Μητρώου. Η χώρα της φορολογικής κατοικίας σας θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ της αρμόδιας ελληνικής αρχής και των αρμοδίων αρχών της ΕΕ ή τρίτων χωρών, δυνάμει του εκάστοτε εφαρμοστέου νομικού πλαισίου» Το παραπάνω μήνυμα εξηγεί πως ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσέλθει στο μητρώο της Δ.Ο.Υ Κατοίκων εξωτερικού ή σε όποια λοιπή Δ.Ο.Υ ανήκει στη περίπτωση που έχει αντίκλητο που κατοικεί εκτός Αθηνών και να προσκομίσει και το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (tax residence certificate) προκειμένου να αποδείξει τη χώρα της φορολογικής του κατοικίας.

 

Αυτό μεταφράζεται σε «τρέξιμο» και ενδεχομένως νέα έξοδα για μεταφράσεις και επικυρώσεις ώστε πλέον η ελληνική εφορία να είναι ενημερωμένη με τα τελευταία στοιχεία κατοικίας των φορολογούμενων εξωτερικού αλλά και με το φορολογικό τους μητρώο στη χώρα διαμονής τους.

 

Η πληροφορία αυτή θα βοηθήσει σε μελλοντικούς ελέγχους τις ελληνικές αρχές ώστε να απευθύνονται στις υπηρεσίες των ξένων χωρών και να έχουν να δώσουν ένα στοιχείο ταυτοποίησης ώστε να ζητήσουν συγκεκριμένα στοιχεία.

 

 espa