Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Επίδομα γονικής άδειας: Διαθέσιμη η πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις

 

Ηλεκτρονικά γίνεται  η αίτηση για την επιδότηση της γονικής άδειας μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας του gov.gr.

Ο ΟΑΕΔ χορηγεί τους 2 πρώτους μήνες επίδομα γονικής άδειας (συνολικής διάρκειας 4 μηνών) ίσο με τον κατώτατο μισθό και για τους δύο γονείς. Οι δικαιούχοι έχουν ως μόνη προϋπόθεση να έχουν απασχοληθεί για ένα έτος στον ίδιο εργοδότη.

Οι γονείς με περισσότερα από ένα παιδιά έχουν δικαίωμα γονικής άδειας εφόσον από την λήξη της άδειας του προηγούμενου παιδιού έχει περάσει ένας χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν είναι γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων πολύδυμων τέκνων όπου είναι δικαιούχοι της άδειας χωρίς να ισχύει το παραπάνω κριτήριο. Η άδεια σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου ηλικίας έως 8 ετών χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια. Ο χρόνος κατά τον οποίο ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα από τον ΟΑΕΔ ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας σύνταξης και ασθένειας του οικείου φορέα ασφάλισης και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης.

Διαδικασία υποβολής

Μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πατήστε εδώ ή μπαίνοντας στο gov.gr και ακολουθώντας την εξής διαδρομή: «Εργασία και ασφάλιση» → «Αποζημιώσεις και παροχές»  → «Επίδομα γονικής άδειας».

Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών TaxisNet.

Αφού ολοκληρωθεί η υποβολή της αίτησης και αναρτηθεί το ειδικό έντυπο «Γονική Άδεια» από τον εργοδότη στο ΕΡΓΑΝΗ, ο ΟΑΕΔ θα προχωρά στην καταβολή του επιδόματος στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου και οι πληρωμές εμφανίζονται εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την υποβολή τους.

Όσες αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί στα ΚΠΑ2 δεν χρειάζεται να υποβληθούν ξανά ηλεκτρονικά, η επεξεργασία τους θα γίνει κανονικά ενώ για όσες αιτήσεις δεν περιλάμβαναν βεβαιώσεις θα αναζητηθούν τα ειδικά έντυπα «Γονικής Άδειας» από τα ΚΠΑ2, εφόσον ο εργοδότης τα έχει αναρτήσει στο ΕΡΓΑΝΗ.espa