Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Με ένα «κλικ» στο teka.gov.gr η ενημέρωση για το νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης ΤΕΚΑ

 

Διαθέσιμη η ιστοσελίδα του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) teka.gov.gr μέσω της οποίας οι ασφαλισμένου έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης για το νέο δημόσιο σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης.

Τι είναι το ΤΕΚΑ;

Το νέο ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) απευθύνεται σε νεοεισερχόμενα άτομα στην αγορά εργασίας με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση και τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2022. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα μπορούν να ενταχθούν προαιρετικά όλοι οι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών στο ΤΕΚΑ.

Οι εισφορές του ασφαλισμένου και του εργοδότη, καθώς και οι αποδόσεις που προκύπτουν από την επένδυση των εισφορών πιστώνονται στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου και το άθροισμα τους μετατρέπεται σε ισόβια μηνιαία επικουρική σύνταξη.

Στο teka.gov.gr οι ασφαλισμένοι μπορούν να ενημερωθούν για το ΤΕΚΑ και τον τρόπο λειτουργίας του, καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας των ατομικών λογαριασμών και της πλατφόρμας myTEKA, η οποία θα είναι διαθέσιμη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Επίσης, μπορούν να βρουν απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις και να ενημερώνονται για τις νέες αλλαγές και ανακοινώσεις που αφορούν το ΤΕΚΑ.

Παροχές ΤΕΚΑ

Σύνταξη λόγω γήρατος: Οι ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στο ΤΕΚΑ δικαιούνται ισόβια μηνιαία επικουρική σύνταξη γήρατος, εφόσον συνταξιοδοτηθούν για την ίδια αιτία από τον φορέα κύριας ασφάλισής τους.

Σύνταξη λόγω αναπηρίας: Οι ασφαλισμένοι δικαιούνται συντάξεις αναπηρίας, εφόσον λαμβάνεται σύνταξη για την ίδια αιτία από τον φορέα κύριας ασφάλισης.

Σύνταξη λόγω θανάτου: Τα δικαιοδόχα μέλη δικαιούνται επικουρική σύνταξη στις περιπτώσεις θανάτου συνταξιούχου και ασφαλισμένου.

 

 espa