Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Επίδομα μητρότητας: Άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης

 

Διαθέσιμη από 6 Δεκεμβρίου 2021 η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης για το επίδομα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας).

Διαδικασία υποβολής αίτησης

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πατήστε εδώ. 

Βήμα 1

Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος ιατρός της ασφαλισμένης δηλώνει ηλεκτρονικά στο Η.ΔΙ.Κ.Α. (Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ) την βεβαίωση πιθανής ημερομηνίας τοκετού, η οποία περιλαμβάνει:

-την εβδομάδα κύησης που διατρέχει

-την πιθανή ημερομηνία τοκετού

-την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης

-τον κωδικό ταυτοποίησης

-τα στοιχεία ταυτότητας του ιατρού

-τα στοιχεία ταυτότητας της ασφαλισμένης

-τον ΑΜΚΑ ή τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού ( Π.Α.Α.Υ.Π.Α.).

Βήμα 2

Η ασφαλισμένη υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση του επιδόματος , όπου πρέπει να δηλώσει τουλάχιστον τον ΑΜΚΑ ή τον Π.Α.Α.Υ.Π.Α. της, τα στοιχεία ταυτοποίησης της ιατρικής βεβαίωσης, μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού από πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Βήμα 3

Ο εργοδότης της ασφαλισμένης ενημερώνεται από την Υπηρεσία του e-Ε.Φ.Κ.Α. εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών με ηλεκτρονικό μήνυμα, ώστε να εισέλθει στο σύστημα για τη συμπλήρωση της βεβαίωσης αποχής από την εργασία με τα στοιχεία της ημερομηνίας πρόσληψης, της ειδικότητας της ασφαλισμένης και της χρονικής διάρκειας αποχής της από την εργασία.

Παρατηρήσεις

-Το αίτημα για την χορήγηση του επιδόματος μητρότητας υποβάλλεται έως οκτώ μήνες από την ημερομηνία του τοκετού. Σε περίπτωση υιοθεσίας η προθεσμία αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσης της δικαστικής απόφασης. Σε περίπτωση απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας πρέπει να της καταβληθεί:

α)επίδομα κυοφορίας

β) επίδομα λοχείας, μετά την υποβολή βεβαίωσης μαιευτηρίου ή της κλινικής όπου πραγματοποιήθηκε ο τοκετός και της δικαστικής άδειας απόκτησης τέκνου με παρένθετη μητέρα.

Οι εργαζόμενες ασφαλισμένες μπορούν να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση για το επίδομα μητρότητας (κυοφορίας) με την έναρξη της κυοφορίας τους, σύμφωνα με την πιθανή ημερομηνία τοκετού και για το επίδομα μητρότητας (λοχείας) μετά την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του τέκνου.

Οι αυτοαπασχολούμενες ασφαλισμένες υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση για το επίδομα μητρότητας (κυοφορίας λοχείας) μετά την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του τέκνου. Δεν απαιτείται προσωρινή διακοπή του επαγγέλματος.

Η ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού θα αντλείται από την Υπηρεσία του e-Ε.Φ.Κ.Α. στις περιπτώσεις που η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων.

-Το επίδομα μητρότητας (κυοφορίας) μπορεί να προκαταβληθεί.espa