Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης για το χειμώνα 2022-2023

 

Σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης για το χειμώνα 2022/2023.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι τα φυσικά πρόσωπα, είτε άγαμα είτε έγγαμα, σε κατάσταση χηρείας, στα πρόσωπα που έχουν σύμφωνο συμβίωσης ή είναι σε διάσταση ή είναι διαζευγμένα.

Για τα φυσικά πρόσωπα που είναι έγγαμα ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι το πρόσωπο που υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση. Σε περίπτωση που υποβάλουν χωριστή δήλωση τότε δικαιούχος είναι ένα εκ των δύο.

Τα καύσιμα που θα επιδοτηθούν είναι το πετρέλαιο, το φωτιστικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα, η βιομάζα και η θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Τα καύσιμα που θα επιδοτηθούν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο ακίνητο που έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία του φυσικού προσώπου.

Όσον αφορά την επιδότηση για την θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, βασική προϋπόθεση είναι το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή λιγότερο από 10.000 κατοίκων και ο συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Όσον αφορά την επιδότηση για τα καυσόξυλα και της βιομάζας, πρόσθετη προϋπόθεση είναι το ακίνητο να βρίσκεται στο δήμο Σερρών ή Εορδαίας ή Κοζάνης ή Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Για τους παλιούς δικαιούχους ισχύουν τα εισοδηματικά όρια των 16.000 ευρώ για τους άγαμους, τα 24.000 για τους έγγαμους με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται έως τις 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Για τους νέους δικαιούχους του επιδόματος που θα λάβουν το διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα ισχύουν τα περσινά όρια εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα,  για τους άγαμους 14.000 ευρώ, για τα ζευγάρια 20.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται σε 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Τα περιουσιακά κριτήρια είναι ίδια και για τις δύο κατηγορίες. Για τους άγαμους το περιουσιακό όριο αυξάνεται στα 200.000 ευρώ και για τα ζευγάρια θα παραμείνει 300.000 ευρώ.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης

– Η είσοδος στην πλατφόρμα myΘέρμανση γίνεται με τους κωδικούς taxisnet. Αφού επιλέξετε «υποβολή αίτησης», εισάγετε τους κωδικούς σας.

– Επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος».

– Επιλέξτε το είδος καυσίμου.

– Εισάγετε τον αριθμό παροχής ρεύματος.

– Επιλέξτε «μονοκατοικία» ή «πολυκατοικία».

– Επιλέξτε «ιδιοκτήτης» ή «ένοικος» και συμπληρώστε το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

– Εισάγετε το IBAN του λογαριασμού που επιθυμείτε να κατατεθεί το επίδομα.

Το ποσό του επιδόματος θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις και ανέρχεται σε 350 ευρώ, ποσό όμως που διαμορφώνεται διαφορετικά για κάθε οικισμό καθώς πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης του οικισμού που βρίσκεται η κατοικία. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου γίνεται προσαύξηση κατά 20%. Το τελικό ποσό επιδότησης δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 100 ευρώ ή περισσότερο από 800 ευρώ.espa