Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Σε λειτουργία η υπηρεσία αίτησης χορήγησης άδειας μητρότητας μέσω gov.gr

 

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης των ασφαλισμένων γυναικών που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ στην ηλεκτρονική εφαρμογή χορήγηση επιδόματος μητρότητας.

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας μητρότητας(κυοφορίας) θα πραγματοποιούνται μέσω της https://www.efka.gov.gr/el κατά την έναρξη της κυοφορίας τους, αφού έχει εκδοθεί η ηλεκτρονική έκδοση βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού από τον μαιευτήρα γυναικολόγο. Στην ίδια σελίδα θα πραγματοποιούνται και οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας(λοχείας) μετά την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του παιδιού.

Η είσοδος στο σύστημα θα γίνεται με κωδικούς taxisnet. Κατά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να δηλωθεί ο ΑΜΚΑ της ασφαλισμένης, να καταχωρηθεί το email επικοινωνίας και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της. Στη συνέχεια, η ασφαλισμένη θα πρέπει να επιλέξει τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται και θα πρέπει να καταχωρήσει τα στοιχεία ταυτοποίησης της ιατρικής βεβαίωσης για την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού, καθώς και να επιλέξει την ειδική κατηγορία στην οποία ανήκει, π.χ. άνεργες επιδοτούμενες του ΟΑΕΔ, αποκλειστικές νοσοκόμες κλπ.

Επίσης, και οι ασφαλισμένες που υπάγοντες στο άρθρο 39 παρ.9 του ν.4387/2016 μπορούν να υποβάλλουν το αίτημα τους για τη χορήγηση του επιδόματος μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Οι μισθωτές/μη μισθωτές ασφαλισμένες, οι οποίες αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή ως φέρουσες μητέρες, οι περιπτώσεις υιοθεσίας, οι δικαιούχες του ειδικού επιδόματος μητρότητας καθώς και οι αμειβόμενες με τίτλο κτήσης θα συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από τις Τοπικές Διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά τις ασφαλισμένες που υπάγονται στην ασφάλιση του τ. ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ/ΤΑΥΤΕΚΩ η αίτηση για την χορήγηση επιδομάτων μητρότητας θα υποβάλλεται μόνο μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας και θα πρέπει να καταχωρούν εκτός των άλλων και τα στοιχεία του εργοδότη. Για τις εν λόγω ασφαλισμένες, ο εργοδότης θα ενημερωθεί από την Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ μέσα σε 15 μέρες με ηλεκτρονικό μήνυμα για να εισέλθει στην υπηρεσία της σελίδας https://www.efka.gov.gr/el για να επικυρώσει το χρονικό διάστημα αποχής από την εργασία της ασφαλισμένης που κυοφορεί, αφού επιβεβαιώσει ή συμπληρώσει το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού.

Η ηλεκτρονική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέσα σε 8 ημέρες από την ημερομηνία γέννησης του τέκνου.

 espa