Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Ψηφιακή ταυτότητα και δίπλωμα μέσω gov.gr wallet

 

Σε λειτουργία τέθηκαν τα ψηφιακά αντίγραφα του δελτίου ταυτότητας και του διπλώματος αυτοκινήτου μέσω της εφαρμογής Gov.gr wallet.

Οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή Gov.gr wallet από το Google Play ή το App Store ή μέσω της σελίδας wallet.gov.gr. Η πρόσβαση στην εφαρμογή θα γίνει σταδιακά σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, ξεκινώντας την Πέμπτη 27 Ιουλίου με τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1.

Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται ως εξής:

-Κατά την είσοδο τους οι πολίτες θα πρέπει να εισάγουν τους κωδικούς Τaxisnet.

– Έπειτα, θα τους αποσταλεί με SMS στο κινητό τους ένας κωδικός μίας χρήσης.

-Αφού ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, τότε ο πολίτης καλείται να δώσει άδεια για να λαμβάνει ειδοποιήσεις από την εφαρμογή. Είναι απαραίτητο να δοθεί άδεια για ειδοποιήσεις για την ορθή λειτουργία της εφαρμογής.

Δίνεται η δυνατότητα ο χρήστης να έχει εύκολη πρόσβαση(quick login) στην εφαρμογή.

Για την δημιουργία και αποθήκευση ενός ψηφιακού εγγράφου ταυτότητας ή διπλώματος, η διαδικασία είναι η εξής:

– Ο χρήστης επιλέγει ποιο έγγραφο θέλει να εκδώσει.

– Αμέσως μετά λαμβάνει με SMS ένα κωδικό μίας χρήσης και τον εισάγει στην εφαρμογή.

– Το έγγραφο δημιουργείται και αποθηκεύεται στην εφαρμογή και στο Google Wallet ή στο Apple Pay.

Εάν ο χρήστης επιθυμεί να εκδώσει και άλλο ψηφιακό αντίγραφο ακολουθεί την ίδια διαδικασία εκ νέου.

Στα εν λόγω ψηφιακά αντίγραφα περιλαμβάνεται και ένας κωδικός QR και ένας κωδικός εγγράφου μέσω του οποίου γίνεται και η επαλήθευση της γνησιότητας τους. Η φωτογραφία και στο δίπλωμα αυτοκινήτου και στο δελτίο ταυτότητας θα είναι η ίδια με αυτή της ταυτότητας.

Μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet μπορεί κάποιος να σκανάρει τους κωδικούς QR των εγγράφων και να επαληθεύσει τη γνησιότητα τους. Μόλις κάποιος σκανάρει τον κωδικό QR ο πολίτης θα λάβει ειδοποίηση από την εφαρμογή για να δώσει έγκριση στον ελεγκτή για να επαληθεύσει τα στοιχεία του. Κατά την έγκριση του ελέγχου, εμφανίζεται στην οθόνη της εφαρμογής ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο υπαγορεύει ή μπορεί να τον επιδείξει στον ελεγκτή και εκείνος με τη σειρά του τον καταχωρεί στη συσκευή του. Μόλις η διαδικασία επαλήθευσης ολοκληρωθεί, εμφανίζονται στην οθόνη του ελεγκτή τα στοιχεία του ψηφιακού αντιγράφου για μία φορά και χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης θέλει να κάνει γρήγορη επαλήθευση(quick scan) μέσω της συγκεκριμένης λειτουργίας θα πρέπει να κάνει «προέγκριση» για τον επόμενο μόνο έλεγχο και ο έλεγχος θα πρέπει να γίνει μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά. Ο χρήστης για αυτό το διάστημα θα μπορεί να δείξει τον quick scan κωδικό QR.

Εάν κάποιος πολίτης δηλώσει ότι έχασε την ταυτότητα του ή το δίπλωμα του ακυρώνεται αυτόματα και άμεσα όποιο αντίγραφο έχει εκδοθεί μέσω της εφαρμογής.

Τα ψηφιακά αντίγραφα μπορούν να εκδοθούν μόνο σε μία συσκευή και ισχύουν μόνο στην Ελλάδα.espa