Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Πρόγραμμα Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή: Ξεκινούν από σήμερα 21/6 οι αιτήσεις- Προτεραιότητα υποβολής βάση το ΑΦΜ

 

 

Σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή». Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν παλιές συσκευές με νέες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον που θα έχουν παράλληλα καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Οι παλιές συσκευές οι οποίες πρόκειται να αντικατασταθούν, θα ανακυκλωθούν.

Η παλαιά συσκευή που θα επιλεγεί προς ανακύκλωση θα αντικατασταθεί με μία νέα ίδιας κατηγορίας. Οι κατηγορίες συσκευών που μπορούν να αντικατασταθούν από το πρόγραμμα είναι εξής:

-Κλιματιστικά (κατηγορία 1)

-Ψυγεία (κατηγορία 2)

-Καταψύκτες (κατηγορία 3)

Όσοι πολίτες έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ανεξαρτήτως εισοδήματος με προϋπόθεση να έχουν γεννηθεί πριν τον Ιανουάριο του 2005, να ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, ή ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΜΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωση.

Για την υποβολή της αίτησης απαιτούνται μόνο οι κωδικοί Taxisnet και ο αριθμός παροχής ρεύματος. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας βάση του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων, ξεκινώντας σήμερα με τους ενδιαφερόμενους που το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1 και 2.  Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλλει μόνο μία αίτηση που αφορά μία κατοικία. Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αίτηση από δύο πολίτες για την ίδια κατοικία.

Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να γίνει μέσω της σελίδας: https://allazosyskevi.gov.gr

Το ποσοστό επιδότησης για κάθε συσκευή κυμαίνεται από 30% έως 50% του κόστους, ενώ τελικό ποσό για κάθε συσκευή ξεκινά από 135 ευρώ έως 710 ευρώ. Στο ποσό της επιδότησης συμπεριλαμβάνεται και το ΦΠΑ ο οποίος αλλάζει ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του ωφελούμενου.

Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει αίτηση για μία έως και τρεις συσκευές. Οι ωφελούμενοι που έχουν επιλεγεί θα λάβουν ένα ψηφιακό κουπόνι, το οποίο θα πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου 2022. Το κουπόνι εκτιμάται ότι θα εκδοθεί σε 3-4 εβδομάδες μετά το τέλος των αιτήσεων.

Οι κατηγορίες επιδότησης χωρίζονται με βάση το ετήσιο εισόδημα ως εξής:

– από 5.000 ευρώ και κάτω, ο πολίτης δικαιούται 50% επιδότηση

– πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο πολίτης δικαιούται 45% επιδότηση

– πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο πολίτης δικαιούται 35% επιδότηση

– πάνω από 20.000 ευρώ, ο πολίτης δικαιούται 30% επιδότηση

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με αξιολόγηση των αντικειμενικών κριτηρίων(οικονομικών & κοινωνικών) και μορίων. Επιπλέον μοριοδότηση θα λάβουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

 

 

 

 

 



espa