Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η εφαρμογή για δήλωση ατυχήματος και χορήγηση επιδόματος ασθενείας για ειδικές κατηγορίες

 

Με Γενικό Έγγραφο του e-ΕΦΚΑ ανακοινώθηκε ότι τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή για την χορήγηση επιδόματος ασθενείας των ασφαλισμένων ειδικών κατηγοριών του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των ασφαλισμένων του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ και για την δήλωση ατυχήματος των ασφαλισμένων του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ.ΤΑΞΥ και τ.ΟΑΕΕ του e-ΕΦΚΑ.

Πιο αναλυτικά, οι ασφαλισμένοι μέσω της σελίδας https://www.efka.gov.gr/el θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα ασθενείας ή ατυχήματος εάν προηγουμένως έχει χορηγηθεί ηλεκτρονικά γνωμάτευση ανικανότητας για εργασία που οφείλεται σε ασθένεια ή ατύχημα από αρμόδια υγειονομικά όργανα.

Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με τη χρήση κωδικών taxisnet. Για την υποβολή της αίτησης ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταχωρήσει τον ΑΜΚΑ του, το email του και το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού. Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος θα πρέπει να επιλέξει τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται και την ειδική κατηγορία σε περίπτωση που υπάγεται σε κάποια. Έπειτα, θα πρέπει να καταχωρηθεί ο κωδικός γνωμάτευσης ή καταχωρείται χειρόγραφα σε περίπτωση νοσηλείας σε κρατικό νοσοκομείο και επισυνάπτεται η γνωμάτευση.

Για τους ασφαλισμένους του τ.ΤΑΥΤΕΚΩ η επιλογή φορέα απασχόλησης είναι υποχρεωτική.

Η χορήγηση επιδόματος λόγω ατυχήματος, εργατικό και εκτός εργασίας, προβλέπεται για τους ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τ. ΤΑΞΥ.

Στους ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ χορηγείται επίδομα μόνο λόγω εργατικού ατυχήματος.

Η ηλεκτρονική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέσα σε 8 μήνες από την αναγγελία της ασθένειας/ατυχήματος.espa