Λ. Συγγρού 78 & Μ. Μπότσαρη 49, Αθήνα
Δευτέρα - Παρασκευή:
8:00 - 19:00
© Copyright Taxnet.gr

Power Pass: Eπίδομα ρεύματος -Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

 

 

Ανοίγει την σήμερα, Παρασκευή 17 Ιουνίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για ηλεκτρονικές αιτήσεις, προκειμένου οι δικαιούχοι να πάρουν το επίδομα για τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς ρεύματος.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να πάρουν αποζημίωση έως 600 ευρώ για τους υπέρογκους λογαριασμούς που σημειώθηκαν από το Δεκέμβριο του 2021 έως το Μάιο του 2022. Η καταβολή των ποσών αναμένεται να γίνει το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου.

Δικαιούχοι

 

Αφορά φορολογούμενους με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 73.000 ευρώ. Η αποζημίωση ξεκινά από 18 ευρώ και φτάνει έως τα 600 ανά μετρητή.

Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές θα αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και έως του ποσού των 600 ευρώ.

Η ενίσχυση αφορά οικιακούς καταναλωτές, ενώ παράλληλα οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών που σπουδάζουν.

Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που το ΑΦΜ του αναγράφεται στο λογαριασμό του ρεύματος.

Σημειώστε, ότι για την καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021.

 

Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις

 

Για την υποβολή της αίτησης, οι δικαιούχοι θα πρέπει:

-Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

– Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για τη κύρια κατοικία, το μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

– Να διορθώσουν τυχόν λάθη η παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους. Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN)

– Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης

 

Ενδεικτικά παραδείγματα υπολογισμού αποζημιώσεων:

 

– Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 300 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 180 ευρώ.

-Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.

-Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.

-Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ,

-Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα, τις πρώτες ημέρες, ανάλογα με τον αριθμό που λήγει το ΑΦΜ- σχετική ενημέρωση αναμένεται άμεσα. Αφού λήξει αυτή η περίοδος, τότε θα μπορούν να εισέρχονται όλοι οι δικαιούχοι στην πλατφόρμα, ανεξαρτήτως ημέρας.

 

Μισθωμένη κατοικία παιδιών που σπουδάζουν

 

Ο αιτών καλείται να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία τής μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν. Ειδικότερα:

-Αντλούνται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 τα στοιχεία της κατοικίας που αφορούν ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν, τα οποία καλείται ο αιτών να επιβεβαιώσει.

-Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για τη μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.

-Η μεταβολή των στοιχείων της μισθωμένης κατοικίας του παιδιού αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022

Την αποζημίωση θα την λάβουν όλα τα φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1.12.2021 – 31.5.2022.

Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος. Για τους συγκεκριμένους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.

Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στον δικαιούχο που ο ΑΦΜ του αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

 

Προσοχή στην αστοχία του συστήματος:

 

Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν πρώτα την αίτηση τους για το Powerpass και υπέβαλαν μετά  τη φορολογική του δήλωση για το 2021, χωρίς να υπάρχει αλλαγή στην κατοικία τους συγκριτικά με το φορολογικό έτος 2020, η κατάσταση της αίτησης άλλαξε από “υπό εκκαθάριση” σε “εκκρεμεί υποβολή”. Συνεπώς, όσοι πολίτες που υπέβαλαν πρώτα τη φορολογική τους δήλωση για το 2021 και μετά έκαναν την αίτηση για το Powerpass, δε θα έχουν κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα, οι πολίτες που ακόμη δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση και έχουν ήδη κάνει αίτηση για το Powerpass, θα πρέπει πρώτα να  εκκαθαριστεί το αίτημα τους στην πλατφόρμα και μετά να προχωρήσουν στην υποβολή της φορολογικής  τους δήλωση. Όσοι έχουν ήδη κάνει την αίτηση τους για το Powerpass και υπέβαλαν αργότερα τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση στην πλατφόρμα .

Σημειώνουμε, ότι οι αιτήσεις για την επιδότηση ρεύματος έχουν πάρει παράταση μέχρι 5 Ιουλίου.

 

 

Tags:


espa